| Vasario 16-oji |
|
|
|
|
Lina SUKACKIENĖ
Vasario 16-oji – ypatinga mūsų valstybės istorijos data. Kiekvienas savo asmeninę patirtį ir gyvenimą skiriame šeimos, krašto, miesto gerovei ir Tėvynės klestėjimui. Tik švęsti atvira širdimi mes vis dar nemokame. Mane žavi lietuviškos patriotiškos dainos ir pasakos. Koks svajonių skambesys ir erdvė. Kiek meilės ir šviesos. Žavi mūsų protėvių drąsa ir politinė kultūra. Artėjant šiai šventei perverčiau daug senų istorinių albumų, paskaičiau keletą prieš aštuoniasdešimt metų rašytų straipsnių.
„Vasario 16-osios aktas mums ypatingai brangus ne tik tuo, kad jis skelbia Lietuvos nepriklausomybę, bet tuo, kad tai yra drąsus, savarankiškas vieningos tautos žygis“, – kalbėjo anuomet Aleksandras Stulginskis. Įsiklausykime į kiekvieną žodį – drąsus, savarankiškas vieningos tautos žygis. Šiandiena kitokia. Supratau, kad politikoje svajonių nėra. Politika – tai reali kova. Ir A. Stulginskio pasakyti žodžiai apie drąsą ir vienybę įgyja visai kitą prasmę. Šie metai – rinkimų metai. Todėl pavartykime visi Lietuvos valstybės istorijos tomus ir pasigėrėkime politiniu tų laikų elitu, kiekviename puslapyje alsuojančia aristokratiška dvasios kultūra ir susimąstykime, kada ją pradėjome barstyti? Kodėl šiandien prarandami gyvybiškai svarbūs valdžios ir tautos tarpusavio ryšiai? Jeigu pasakysiu, kad jaunystėje mes rūpėjome valstybei, nes už dyką išmokslinti privalėjome vykti į paskirtus darbus, džiaugdavomės suteiktais bendrabučių kambarėliais, būsiu suprasta, jog gailiu praėjusių laikų. Ne, ne praėjusių laikų man gaila – rūpestį kelia tai, kad šiandien nėra valstybinės programos, kaip išsilavinusį jaunimą integruoti į politiką ir darbo rinką. Šiandien mums visiems svarbu išmokti dvi pamokas. Pirmąją – būti patiems išdidžiais, oriais, mylinčias savo Tėvynę Lietuvą piliečiais ir aktyviai remti ir palaikyti tokius pat. Antrąją – pagal Balį Sruogą, kuris kalėdamas vokiečių Štuthofo konclageryje vaikščiodavo be kepurės, kad jos nereikėtų nukelti prieš prižiūrėtojus. Mano supratimu, geriau truputėlį sunkiau savo protėvių žemėje ir tėvų namuose be kepurės, negu... Su švente visus – namuose, kolektyve, bendruomenėje. Mūsų laukia dideli darbai.
|